БГ мафията спец в измами чрез eBay
БГ мафията спец в измами чрез eBay / netinfo

Български престъпни групи са се специализирали в измамите при разплащането по интернет, това пише в доклад на Европол за четирите най-опасни мафиотски групировки в рамките на Европа. Докладът е бил предаден на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС.

По данни на Европол най-опасните престъпни групировки са албанските и турските, действащи в югоизточната част на Европа, африканските /марокански и нигерийски/, които са пуснали корени на Иберийския полуостров, белгийско-холандските, базирани в Холандия, и рускоезичната мафия, действаща в балтийските страни.

Като втори след САЩ пазар Европа е лидер също така в производството на синтетични наркотици, които се изготвят в нелегални лаборатории в Холандия и Белгия.

Дейността на континенталните мафиотски групировки обхваща цяла Европа. По-голямата част от наркотрафика се осъществява с камиони, по шосе.

Друг проблем, според доклада, са измамите (в частност кражби с използване на банкови карти и мошеничество, свързано с ДДС).

Появил се е и нов вид мошеничество – с помощта на интернет аукциона eBay, който се явява посредник между купувачите и продавачите на стоки. В тази област се специализират източноевропейските мафии – полската, румънската и българската.

Активно се развива и друг вид престъпност – изготвяне на фалшиви евро, в частност монети, които се фалшифицират по-лесно от банкноти. Въпреки опитите за сближаване, предприемани от Европол, борбата с мафията остава прерогатив на националните полицейски ведомства.