Четири варианта за бургаския небостъргач
Четири варианта за бургаския небостъргач / netinfo

Бургаската общественост и журито избраха своите фаворити сред проектите на 9 архитектурни бюра участвали в конкурса за визуален дизайн и функционалност на небостъргача. В присъствието на нотариус днес бяха обявени победителите

Конкурсът за идеи за визия на небостъргача приключи на 15 юни. До 21 юни бургазлии имаха възможност да разгледат разработените архитектурни проекти и да гласуват за една от представените творби. Най-много от гласовете 398 спечели проекта на „Архитектоника студио” ЕОД с главен архитект Димитър Паскалев и консултант - арх. Калин Диков.

„Целта на този проява е бургазлии да имат възможност да се запознаят с разработките и да участват в процеса на оценяване като дадат своя глас за една от тях” – каза инвеститорът Ваклин Стойновски. Неговата фирма „Трайшън Хайрайз Естейтс” и Българо-Американската кредитна банка финансират изграждането на високата сграда в морската градина на Бургас.

Мнението на журито не съпадна с това на обществеността. Специалистите избраха три от проектите като най –добри за бъдеща визия на сградата. Въз основа на тяхното мнение и на препоръките по всяка от предложените идеи, ще бъде изготвено пълно задание за цялостния облик и изграждане на 150-метровия небостъргач.

Идеята на инвеститорите е чрез конкурса за обемна и пространствена композиция и дизайн да бъде показана възможността за вписването на такава сграда в силуета на града. А също така бургаската общественост да бъде интегрирана в процеса на разработване на финалния проект.

Според прогнозите изграждането на небостъргача ще отнеме максимум три години